Att växa upp med djur  

Något av det finaste man som förälder kan lära sitt barn, är att visa respekt och ödmjukhet mot djur, oavsett storlek och art. Att växa upp med djur i hemmet eller på en gård har visat sig göra mycket för barnets mognad och utveckling.

De allra flesta barn drömmer om ett eget husdjur, det ka_fw3beacgyi-levi-saundersn vara allt från en hund, katt, hamster eller kanske fågel. Vilket djur som passar in i just er vardag måste man som vuxen ta beslut om. Större djur kräver mycket mer tid och pengar och det kan istället bli en tråkig historia om man märker att man måste göra sig av med t.ex. hunden.

Att ta hand om ett djur kan vara lite knepigt, speciellt när man är barn och därför är det viktigt att man som vuxen har förståelse för att man kommer att ha det yttersta ansvaret. Barn lär gärna och är ofta goda lyssnare om det är något de tycker om och med hjälp av en liten kamrat kan barnet få lära sig både ansvar och skötsel av ett annat liv.

Det finns dock några tips som kan vara bra att tänka på innan man skaffar sitt barn ett husdjur.

  • Hur länge lever djuret i fråga? Hundar och katter, men även fåglar kan bli riktigt gamla. Man måste alltså räkna med att djuret kommer att finnas i familjen en bra tid framöver.
  • Om du inte reda vet, ta barnet till en läkare för att kolla upp eventuella allergier. Ingen förälder vill behöva sälja sitt barns husdjur strax efter de har fått djuret.
  • Hur mycket energi vill och kan du lägga på djuret? Utgå från dig själv och familjens förutsättningar. Hur arbetar ni? Reser ni mycket? Finns möjlighet till djurvakt om stunden kräver? Och den viktigaste frågan: Har ni råd med alla kostnader ett djur för med sig?

Att skaffa husdjur är kanske den lyckligaste stunden i ditt barns liv. En ny familjemedlem kommer att flytta in och planerna är många. Genom att vara ordentlig förberedd och påläst om det husdjur ni planerar att ta hem undviker du att problem dyker upp i framtiden.