Björnar – skogarnas kraftfulla jägare och allätare

I dagens artikel om djur så ska det handla lite mer om brunbjörnarna. En brunbjörn är i vuxen ålder ett riktigt stort, ståtligt och kraftigt djur som kan väga över 300 kilo när det gäller hanarna. Honorna väger i vuxen ålder istället runt 160 kilo så det finns en oerhörd skillnad mellan könen. Hanen väger alltså näsan dubbelt så mycket och är även betydligt större och starkare.

Brunbjörnen är i vuxen ålder ett rovdjur och en köttätare. Björnar attackerar bland annat renkalvar och älgkalvar. En riktigt stor och stark björn kan bli riktigt arg och även attackera människor. Som människa gör man nog klokt i att hålla sig undan från björnar och hålla sig på behörigt avstånd från dem. Man kan även försöka undvika områden där man vet att björnar kan finnas. Om man trots allt skulle stöta på en björn i det vilda så bör man nog konsultera en riktig björnexpert för att få veta om man bör fly eller lägga sig på marken och inte röra sig. Men bäst är nog att inte stöta på björnarna alls. De kanske verkar gulliga men de kan bli riktigt arga.

Man brukar även säga ”väck ej den björn som sover” och med det menar man ju att man inte ska störa en sovande björn för den kan bli mycket arg. Kanske särskilt på vintern, när björnarna går i ide och sover oavbrutet eller befinner sig i dvala i flera månader. Så om du hittar björnens håla eller grotta så tänk på att björnen sover där i sitt lugna bo och inte är farlig om man är varlig och tar det försiktigt. Men blir björnen störd ligger man å andra sidan kanske lite illa till.

Björnar hittar man oftast i skogsmiljöer. I skogarna lommar björnarna runt på sina fyra tassar. Ibland kan de även bege sig ut i fjällmiljöer, men det är ganska ovanligt. Skogen är björnens naturliga livsmiljö och habitat.

När brunbjörnen befinner sig i ide så tar den det väldigt lugnt helt enkelt. Den varken äter eller dricker något. Den minskar mycket i kroppsvikt under tiden i ide. När björnarna lämnar sin period i diet är de ofta utsvultna och söker aktivt föda. Björnar är allätare (omnivorer) och äter både kött och vegetariskt/växter. De avnjuter en bred meny av vad skogen har att erbjuda, en lyx man kan unna sig när man likt björnen befinner sig högt upp i den så kallade näringskedjan. Brunbjörnen tillhör familjen björnar och är ett rovdjur som jagar andra djur. Björnar föder levande ungar precis som andra däggdjur gör. De lägger alltså inte ägg. Brunbjörnar äter det mesta och kan även försöka fånga fisk i forsar. Om du också är intresserad av fiske kan en titt på sportfiskeprylar kanske vara av intresse.

Inför det att björnen sa gå i ide så äter den upp sig och dricker mycket. Under ide-tiden sover björnen inte hela tiden, men den går ner på lågvarv och förbukar mycket mindre energi. Brunbjörnens kroppstemperatur minskar också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *