Hästen och dess foder

Hästar förekommer både som sällskap, som avelsdjur, och som tävlingsdjur inom flera olika grenar. Men om en häst ska kunna användas till det ägaren vill måste den utfodras på ett korrekt sätt. En vild häst äter mellan 16-18 timmar per dygn, men det får en tamhäst sällan möjlighet att göra. Det är dock viktigt att man som hästägare ser till att hästen får en så bra utfodring som möjligt, och att den får möjlighet att tugga ordentligt. Om så inte är fallet kommer hästens matsmältning inte att fungera och hästen kommer inte heller att må speciellt bra. Men hur ska en häst egentligen utfodras?

Foderstaten

För att man ska kunna veta vad en häst ska äta måste man göra en foderstat. Det är den som visar vilket foder hästen ska ha och hur mycket den ska ha av varje sort. För att beräkna en hästs foderstat måste man veta hur mycket den väger, vad den ska användas till samt vilka typer av foder man vill ge och hur dess näringsämnen ser ut.

Fodring i hage

Om hästens hage inte erbjuder så mycket gräs, eller om det är vinter bör man se till att fodra hästen i hagen. Man kan antingen lägga ut hö vid olika tidpunkter på dagen. Då bör man alltid lägga ut många högar, och fler högar än det finns hästar. Man kan också ha en foderhäck för häst i hagen. I den kan man placera hö eller ensilage och sedan kan hästarna äta när de vill. Det är dock viktigt att komma ihåg att kolla över höet då och då så att det inte blivit dåligt.

Förbered foder

Som hästägare kan det vara klokt att förbereda foder åt sin häst. Det sparar ofta tid och om något skulle hända kan någon mindre hästvan person enkelt ta en färdig hink eller höpåse och fodra hästen. Om det finns plats i stallet eller i foderkammaren kan man där ställa färdigvägda höpåsar som markeras med morgon, middag och kväll samt var hästen ska få höet. Det är också klokt att förbereda foder för dagen. I vanliga plasthinkar med lock kan man hälla havre, mineraler och annat. I en annan hink kan man lägga uppblött mash eller betfor. Hinkarna markeras sedan på samma sätt som höpåsarna. Då kan man snabbt och enkelt ta rätt foder och fodra.

Foder i stall

Om hästen ska ha kraftfoder kan det vara klokt att ta in den från hagen när det är dags att fodra. På så sätt kan hästen äta i lugn och ro. Man behöver inte heller riskera att en annan häst jagar bort den första och sedan äter upp fodret, vilket också kan vara skadligt för den andra hästen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LatestNews