Husdjur och vilda djur, vad är egentligen skillnaden?  

Från allra första början är egentligen alla djur i grunden vilda. Det gäller allt från katter och hundar, till hästar och även marsvin och kaniner. Att vissa djurarter sedan blev husdjur, är en lång historia där människan valde att framavla djur som passade ens eget behov.

Hästar och hundar har sedan långt tillbaka använts som gårdsdjur, men en gång i tiden, och ävxuliyvibyic-jonas-vincenten idag, lever vildhästar och vildhundar runt om i världen. I Sverige ser vi inte dessa typer av arter i skogarna, däremot finns det många älgar, vargar och även björnar om man tar sig en bit utanför storstaden. Vildsvin och rävar är inte heller ovanliga och emellanåt kan man stöta på en och en annan räv eller rådjur på trottoaren eller bland villaområden.

Dagens husdjur skulle aldrig klara sig i det vilda. De husdjur vi har idag är inte framtagna för att klara sig själva och trots att vissa djur har en del instinkter kvar, är det sällan en hund eller katt skulle klara sig om man släppte ut den. Vanligast är oftast att djuret söker sig tillbaka till människor, skadas allvarligt, eller svälter till döds. Trots detta betyder det inte att djur inte tycker om frihet och därför är det viktigt att se till att det husdjur man har, också får den motion och stimulans som det behöver, oavsett djurart.

Alla vilda djur är inte vilda. Det kan låta förvirrande och knasigt att säga, men ett flertal boskapsdjur, som kor, hästar, får eller getter, får sträva fritt i naturen men har trots det en ägare som ser till att djuren mår bra. Det vanligaste sättet att visa att djuren tillhör någon är därför att märka djuret, antingen via ett örhänge eller tatuering i örat, eller genom brännmärkning.

Däremot ska man inte glömma bort att även skydda de vilda djur som ingen äger. Mängder med djur håller idag på att dö ut på grund av att människan förstör naturen och ser pengar i att sysselsätta sig med tjuvskytte. Det är vanligtvis inte något som sker då och då, utan människor har detta som en karriär eller hobby och tjänar enorma summor pengar.