Aktiviteter med djur

Djur är underbara varelser och vi människor har mycket att lära oss av dem. Även om vi också är djur så har vår hjärnkapacitet fått oss att utveckla civilisationer och teknologi, och med det kommit långt ifrån vårt ursprung som biologiska väsen. I den hektiska värld vi lever idag handlar det mesta om jobb, hem och diverse plikter, och det är lätt att glömma bort att ta ett djupt andetag, att njuta av lek och frisk luft liksom en enkel gos-stund. Detta kan våra fyrbenta vänner hjälpa oss med, vilket ger oss extra glädje, livskvalitet och kanske till och med kondition.

Kela med katten

Katter är ett av de mest genialiskt skapade varelserna då de är snabba, smidiga, intelligenta och…vet att utnyttja sin omgivning. Anledningen till att de är så enormt populära är inte bara att de är söta och gosiga, utan också att de är enormt självständiga och behandlar sina familjer som tjänare. På nätet fullkomligen kryllar det av kattvideor och i sociala medier finns det hundratals grupper som delar bilder och memes på detta härliga lilla rovdjur. Många av dem handlar just om hur de är små diktatorer, som styr sina hushåll med en järntass.

Forskning har visat att människor med husdjur åtnjuter många

hälsofördelar tack vare sina fyrfota vänner. Om man kelar med sin katt eller hund, så sänks bland annat blodtrycket och lyckohormonet oxytocin frigörs i blodomloppet vilket ger en känsla av tillfredställelse och ökat självförtroende. Man känner sig också lugnare och mer harmonisk, då kortisol, det hormon som framkallas av stress, sjunker avsevärt då man umgås med sitt djur.

Spring med hunden

Hundar är ofta mycket aktiva och som hundägare får man räkna med många timmar utomhus. Det gör att människor med hund ofta är i bättre fysisk kondition då man dagligen måste ut och promenera och leka med sina vovvar. Många småbarnsföräldrar passar på att ta både hunden och småttingarna på härliga turer utomhus och man kan till och med jogga med dem. Vill man göra det kan man skaffa sig en barnvagn för jogging som är specialdesignad för ändamålet och man kan se fram emot ökad kondition, glada hundar och skrattande barn under turerna. Detta blir “win win” för alla och man har slagit många flugor i en smäll på ett optimalt sätt.

Tilltro, kärlek och mening

En annan viktig aspekt med att ha husdjur är att det är en djupt meningsfull upplevelse. Man känner att någon väntar på en hemma, att man är behövd och älskad. Detta är nyttigt för alla åldrar, och för barn är det en viktig livsläxa att ta hand om ett djur och förstå vikten av omtänksamhet och ansvar och vad det innebär att älska villkorslöst.