Allt om djur i stallet

Hästar är ett av de populäraste djuren i Sverige. Det är många som rider på ridskola eller har en egen häst. I stallet bor så klart hästar, men det är också vanligt med andra djur. Stallet är ett ställe för alla djurälskare.

Hästarna

Det största djuret i ett stall är hästarna. Det finns många olika slags hästar, från små shetlandsponnyer till stora hästar som mäter över 175 centimeter i mankhöjd. Människan har ridit på hästar och använt dem som dragdjur i flera tusen år. Idag används de främst för nöje i Sverige som rid- eller travhästar. Det finns också hästar som “jobbar”, förutom så klart ridskolehästar och hästar som tävlar på elitnivå. Inom polisen använder man hästar, både för att patrullera och vid demonstrationer. Det är särskilda hästar som används, det krävs att de har rätt psyke och kommer bra överens med sin polisryttare. Det finns också islandshästar som används som turridningshästar. Det ger även ovana ryttare chansen att testa på att rida en lite mindre häst, men som samtidigt är så stark att den bär en vuxen. Islandshästen är också speciell på så vis att den har två gångarter som andra hästraser inte har: tölt och passgång. Som hästägare krävs det att du har mycket utrustning till din häst och för dig med islandshäst innebär det att du måste vara extra noga när du köper sadel, då islandshästen både är stor häst och ponny – på samma gång. Det är inte bara utrustning till hästen som en hästägare behöver, utan också utrustning till stallet, som skottkärror och sopkvastar.

Stallkatten

I många stall bor det en stallkatt. Stallkatten uppgift är att fånga möss och att vara mysig. Stallkatter brukar ha ett särskilt bo någonstans i stallet. Om stallkatten bor på en ridskola är det särskilt viktigt att låta katten vara ifred när den är i sitt bo och bara hålla på med den när katten själv vill. En vanlig ras är europeiska bondkatt – den vanligaste sorten i Sverige. Den finns i de flesta färger och teckningar och är både självständig och social.

Hästfolk brukar ofta ha hund. Hundarna bor inte i stallet, men blir en del av stallmiljön och hör till. Det finns hästar och hundar som blir vänner, men för det mesta bryr de sig inte om varandra. Vissa hästar kan rent av vilja jaga en hund som smiter in i hagen och de flesta hundar har stor respekt för hästarna. Hundar tycker att hästbajs är lördagsgodis. Vissa hundar följer också med sina ryttare ut på ridturen. Det kräver att hundarna är lydiga och har någorlunda bra kondition. För ryttaren blir det enkelt att både kunna motioner häst och hund samtidigt.

En hund som är i stallet följer ofta med sin ryttare – särskilt i större stall där det är viktigt att det inte händer någon olika med de olika djuren. Katten å sin sida väljer alltid själv var den ska vara och göra. Hästarna är i sin spilta eller box eller ute i hagen.