Insekter i trädgården – vänner eller fiender?

Som passionerad djurentusiast och med en bakgrund inom biologi, har jag alltid fascinerats av samspelet i naturen. I trädgården, liksom i skogen, myllrar det av liv. Bland de minsta, men ack så viktiga invånarna, finner vi insekterna. Frågan är, ska vi se dem som vänner eller fiender? Svaret är, som så ofta i naturen, inte helt enkelt. Många insekter är ovärderliga, medan andra kan ställa till med problem.
Nyttodjuren – trädgårdens hjältar
Många insekter är våra allierade i trädgården. De hjälper till med pollinering, bryter ner organiskt material och håller skadedjur i schack. Genom att gynna dessa nyttodjur kan vi skapa en mer balanserad och blomstrande trädgård. WWF beskriver hur man kan främja den biologiska mångfalden.
Pollinerare
Bin, humlor och fjärilar är livsviktiga för pollineringen av många växter, inklusive fruktträd och bärbuskar. Genom att plantera blommor som blommar från tidig vår till sen höst, som krokus, scilla, salvia, lavendel, vallmo, rudbeckia och höstastrar, ger vi dem en kontinuerlig tillgång till mat. Undvik dock fyllda blommor, som ofta saknar nektar och pollen. Blåklint är ett utmärkt exempel på en blomma som lockar bin, enligt Vi i Villa.
Naturliga fiender till skadedjur
Nyckelpigor och deras larver är glupska bladlössätare. Även blomflugor, vars larver också äter bladlöss, är vanliga och nyttiga trädgårdsinvånare. Tvestjärtar är allätare som gärna sätter i sig bladlöss, kvalster och små larver. Jordlöpare, som lever i jorden, hjälper till att hålla nere antalet skadedjur som larver och sniglar. Parasitsteklar lägger sina ägg i andra insekter, och deras larver utvecklas sedan inuti värddjuret, vilket leder till dess död. Genom att skapa en trädgård som erbjuder skydd och föda åt dessa nyttodjur, som Wexthuset beskriver, kan vi minska behovet av bekämpningsmedel.
Skapa boplatser och övervintringsmöjligheter
Ett insektshotell, som kan byggas enkelt av bambupinnar, ihåliga växtstjälkar eller träbitar med borrade hål, erbjuder boplatser åt vilda bin och andra nyttiga insekter. Lämna gärna kvar en hög med grenar, löv och gräs – det blir en perfekt övervintringsplats för många insekter. Även döda träd, om de inte utgör en säkerhetsrisk, kan vara värdefulla för insektslivet.
Vattenkälla
Insekter behöver också vatten. En enkel vattensamling kan skapas genom att placera en grund skål med vatten och några stenar i. Stenarna fungerar som landningsplatser så att insekterna inte drunknar.
Skadegörarna – när insekterna blir ett problem
Trots alla nyttodjur finns det insekter som kan orsaka problem. Bladlöss, spinnkvalster, kålmal, sniglar och öronvivlar är några vanliga exempel. Det är viktigt att komma ihåg att ett visst mått av skadedjur är naturligt i en trädgård. Det handlar om att hitta en balans.
Identifiera skadegörarna
Bladlöss är små, mjuka insekter som suger växtsaft. Spinnkvalster är mikroskopiskt små och syns ofta genom de fina nät de spinner. Kålmalens larver äter på kålblad och kan orsaka stora skador. Sniglar, särskilt mördarsniglar, kan kaläta många växter. Öronvivlar är skalbaggar vars larver äter rötter, medan de vuxna gnager på bladkanter.
Förebyggande åtgärder och bekämpning
Samplantering
Samplantering, eller ‘companion planting’, är en metod där man kombinerar olika växter för att gynna varandra. Vissa växter kan avskräcka skadedjur, medan andra lockar till sig nyttodjur. Exempelvis kan ringblommor planteras runt kål för att avskräcka kålmal, lök och morötter kan skydda varandra mot skadedjur, och tagetes kan avskräcka skadedjur från tomater. Att odla kryddväxter som basilika, mynta och timjan kan också hjälpa till att hålla skadedjur borta, samtidigt som de lockar till sig pollinerare.
Såplösning mot bladlöss
En enkel och effektiv metod mot bladlöss är att använda en såplösning. Blanda 1-2 matskedar såpa (gärna miljömärkt) med 1 liter vatten. Tillsätt eventuellt 1 tesked T-sprit för ökad effekt. Spraya lösningen direkt på bladlössen, och upprepa behandlingen vid behov. Var noga med att täcka hela växten, inklusive undersidan av bladen. Det är bäst att göra detta på kvällen eller när det är molnigt för att undvika att såpan bränner bladen i solskenet.
Andra metoder och tips
Att hålla jorden frisk och väldränerad är grundläggande för starka och motståndskraftiga växter. Använd kompost och organiskt material för att förbättra jordstrukturen. Vattna regelbundet, särskilt under torra perioder, eftersom stressade växter är mer mottagliga för angrepp. Vissa växtsorter är mer resistenta mot skadedjur än andra. Till exempel finns det rosor som är resistenta mot svartfläcksjuka. Genom att välja dessa kan man minska risken för problem. Istället för gräsmatta kan du överväga marktäckande växter som waldsteinia, vintergröna eller krypande fetbladsväxter. Dessa kräver mindre skötsel och gynnar den biologiska mångfalden. Att inte städa för mycket i trädgården under hösten kan gynna övervintrande insekter. Lövhögar, vissna perennstjälkar och fröställningar erbjuder skydd och föda. Vissa perenner, som exempelvis solhatt och kärleksört, har vackra fröställningar som är både dekorativa och nyttiga för insekter och fåglar under vintern.
Balans i trädgården
Istället för att sträva efter en helt ‘ren’ trädgård, fri från alla ‘skadedjur’, bör vi acceptera att en viss mängd insekter är en naturlig del av trädgårdens ekosystem. Genom att skapa en miljö där nyttodjuren trivs och frodas, kan vi hålla skadegörarna i schack på ett naturligt och hållbart sätt. Att se insekterna som en del av trädgårdens mångfald, snarare än enbart som fiender, är nyckeln till en blomstrande och levande trädgård.