Safari i Tanzania

Många är de som drömmer om ett hisnande och spännande möte med vildmarken i avlägsna delar av världen. Vissa förlägger sin smekmånad i djupaste Afrika, andra gör den resan först när de blir pensionärer. Vissa kanske lägger den där lottovinsten på en safari, möjligheterna är många. Det som lockar mest är nog förhoppningen att få se The Big Five -afrikansk elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard. Detta uttryck syftar dock inte på de fem största däggdjuren utan på de som jägarna förr uppfattade som de fem farligaste att jaga till fots om man var ute efter jakttroféer.

Elefanten är utrotningshotad

Många är de resebyråer som anordnar safariresor i Afrika och Tanzania är ett av de populäraste länderna att resa till. Man bokar oftast en helhetsupplevelse där allt ingår, privat guide, boende i tältläger med helpension, safarifordon m.m. Har man tur får man se en nära skymt av alla de olika djuren i nationalparkerna såsom t ex. apor, elefanter, flodhästar, flamingor, lejon, antiloper och giraffer men även gepard, leopard, zebra, buffel, flodhäst och krokodil. En fantastisk erfarenhet, enligt alla som fått chansen att skymta alla dessa majestätiska och vilda djur. Man får dock passa på att resa så snart som möjligt om man är sugen på att se elefanter eftersom elefanterna i Tanzania är utrotningshotade.

Tjuvjakt hotar elefantens existens

Tyvärr är elefantens betar väldigt eftertraktade vilket lett till en ökad tjuvjakt på just elefanter. Speciellt Tanzania har drabbats hårt av detta och i en av nationalparkerna här har beståndet minskat till närapå en tiondel. Många kriminella ligor tjänar grova pengar på att sälja elfenben till nyrika asiater, oftast kineser. Vill du hjälpa till att bekämpa tjuvjakten kan du stödja WWF:s arbete med detta. De anställer extra parkvakter så att det blir svårare att tjuvjaga och de förser dem med moderna verktyg för att lättare upptäcka sådant. Du kan också hjälpa till genom att rapportera all försäljning av Elfenbensprodukter inom EU. På tanzania.nu kan du lära dig mer om landet och vad du bör tänka på när du reser dit.